Projektne novice 30. julij 2015 4550 ogledov
 admin
Avtor

Ogledali smo si primere dobrih praks v Primorsko-goranski županiji

UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske in Riječka razvojna agencija PORIN  sta v okviru projekta organizirala enodnevno strokovno ekskurzijo, in sicer ogled primerov dobre prakse razvoja podjetništva v turizmu na podeželju v Primorsko-goranski županiji na Hrvaškem. Odziv na povabilo je bil precejšnji, zbrala in formirala se je večja skupina udeležencev oziroma zainteresirane javnosti, med katerimi so nekateri že ponudniki turističnih dejavnosti in proizvodov, ostali s podjetniškim interesom in iskanjem inovativnih idej pa to področje zaenkrat šele aktivno raziskujejo.

Ekskurzija se je pričela v jutranjih, a že izredno vročih urah z odhodom iz Kopra in vožnjo do Reke, kjer se je na avtobus pridružila predstavnica hrvaške razvojne agencije Doris Sošić. Nato smo se turistično sprehodili skozi stari del mesta Krk, kjer smo spoznali nekatera historična dejstva, ter si ogledali primer obnove starega Frankopanskega obzidja s pomočjo EU skladov. Za drugo destinacijo ogleda in val navdušenja je poskrbelo majhno mestece Vrbnik, ki se na pečini strmo dviga 50 metrov nad morjem. Tam so skupino v hladni senci in kamniti vinski kleti prijazno sprejeli ter svojo raznotero turistično ponudbo predstavili lastniki vinarije, restavracije in turističnih kapacitet Nada. S predstavitvijo so pri udeležencih ekskurzije sprožili veliko vprašanj, po degustaciji nekaj okusov skrbno pridelanih sadov narave pa se je zanimanje o njihovi pridelavi le še poglobilo. Spoznali smo tudi pomen ohranjanja lokalnih vrednot, kot je npr. avtohtona sorta žlahtina.

Mimo najožje skalnate ulice vodi pot v njihovo restavracijo, kjer so prisotne ob osvežilnih vinskih kapljicah za kosilo postregli z odličnimi domačimi in morskimi specialitetami. Z obiskom, predstavitvami in okušanjem dobrot se je izkazalo, da so delavnost, strokovnost in uspešnost nedvomno vrednote, ki odražajo tako celovito podjetniško zgodbo.

Naslednja lokacija obiska sta bila oljčni nasad in oljarna Punat, kjer so udeleženci ekskurzije imeli odlično priložnost prisluhniti predstavitvi o pridelavi vrhunskega oljčnega olja v specifičnih podnebnih in okolijskih razmerah na obmorskem pasu zahodnega dela drugega največjega, a gospodarsko najbolj razvitega hrvaškega otoka. 

Še zadnji primer dobre prakse, ki se je nahajal na programu ekskurzije, je bil kamp Bor, katerega glavna specifičnost je ta, da je edini izmed kampov na Jadranu, ki se ne nahaja ob morju. Leta 2012 je bil razglašen za najboljši kamp na Jadranu po kakovosti v kategoriji kampov s kapaciteto do 300 oseb. Po sprehodu po kampu in ogledu tamkajšnje ponudbe je sledil avtobusni povratek v Koper.

Porod številnih inovativnih podjetniških idej in velika motivacija za postavitev lastnih poslovnih modelov med udeleženci ekskurzije so nedvomno dokaz, da so ogledi dobrih praks in obiski turističnih ponudnikov na podeželju učinkovito dosegli svoj namen. UIP in ostali partnerji na projektu pa bodo na izzive odgovorili s prilagojenimi podjetniškimi orodji, predvsem v fazi izdelave evalvacij podjetniških modelov s področja razvoja ali nadgradnje turistične ponudbe na podeželju v Slovenski Istri in širše.

 
 
 
 
X

Uporaba piškotkov

Portal HINT-lab uporablja t.i. piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Pred nadaljevanjem brskanja po naših straneh prosimo potrdite, da se strinjate z izmenjavo piškotkov med portalom HINT-lab in vašim računalnikom.
se strinjam