Vijesti 24. srpnja 2015. 1228 pregledi
 admin
Autor

Zaštita okoliša, energetska učinkovitost i zeleni turizam

„Projektima koje sufinanciramo pokazujemo kako zaštita okoliša i turizam idu zajedno. Danas smo obišli hotel koji primjenjuje tehnologije i procese koji štite okoliš, smanjuju troškove poslovanja i svojim gostima pokazuje da su odabrali hotel kojem nije svejedno kakav okoliš ćemo ostaviti našoj djeci. Vidjeli smo i čuli da sve troje može zajedno i da se za to mogu povući i značajni državni poticaji. Energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša u obiteljskim kućama i zgradama, u javnim, komercijalnim objektima i turističkom sektoru ove godine potičemo sa 600 milijuna kuna. To je milijarda i pol kuna projekata koji su dobri za okoliš, dobri za smanjenje troškova i dobri za zelena radna mjesta“ - izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon obilaska hotela Maestral u Novigradu.

Ministar je obišao hotel zajedno sa ministrom turizma Darkom Lorencinom, direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svenom Müllerom, gradonačelnikom Novigrada Anteom Milosom i predsjednicom Uprave Lagune Novigrad Zrinkom Bokulić. Hotelska kompanija Laguna Novigrad uz bespovratne državne poticaje provest će projekte energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u hotelima Maestral u Novigradu i Feral na otoku Korčuli.

„Zeleni turizam dugoročno osigurava najbolje učinke za okoliš, za sektor, za  lokalnu zajednicu i turiste, za investitore i poduzetnike. Riječ je o proizvodu koji direktno doprinosi ključnim ciljevima hrvatskog turizma kroz smanjenje sezonalnosti i povećanje prihoda po gostu.  Do kraja godine ćemo u suradnji s Institutom za turizam predstaviti akcijski plan za zeleni turizam kojim će se postaviti smjernice za daljnje unapređenje zaštite okoliša, očuvanja kvalitete prirodnih resursa te odgovorno i održivo upravljanje i razvoj sadržaja turističke ponude“ – rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potiče korištenje obnovljivih izvora energije u javnom i poslovnom sektoru. Projektima obnovljivih izvora energije omogućuju se poslovne uštede, tvrtke postaju konkurentnije, stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta, smanjuju se emisije CO2 i ovisnost o klasičnim energentima.

Više informacija

 
www.mint.hr
X

Korištenje kolačića.

Portal Hint-Lab koristi tzv. kolačiće radi poboljšanja iskustva korisnika. Prije nastavka pregledavanja po našim stranicama, molimo potvrdite kako se slažete s razmjenom kolačića između portala Hint-Lab i vašeg računala.
Slažem se