Vijesti 14. srpnja 2015. 1258 pregledi
 admin
Autor

Healthy Meal Standard za certificiranje prehrane u turizmu

U Hrvatskoj je pokrenuta certifikacija i standardizacija prehrane za posebne zdravstvene i nutricionističke potrebe turista i drugih osoba koje borave u turističko-ugostiteljskim, lječilišnim, rehabilitacijskim i dr. objektima pod nazivom Healthy Meal Standard (HMS), koja objektima koji prođu to certificiranje daje novu, konkurentnu kvalitetu kakve trenutno u objedinjenom obliku gotovo da i nema u svijetu.
 
Taj je standard razradila i u ponedjeljak u sjedištu Hrvatske gospodarske komore (HGK) predstavila njegova vlasnica, 29-godišnja Diana Gluhak. Zajedno s profesorom sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Damirom Ježekom istaknula je da se radi o jedinstvenom i prvom takvom sustavu certificiranja jelovnika i prehrane u svijetu. Njime osmišljeni i pomno razrađeni bolnički ili jelovnici za osobe s posebnim zdravstvenim potrebama trebaju biti znatno ukusniji nego što je ta prehrana sada u hotelima i drugim turističkim objektima.
 
"Standardi su razvijeni u skladu sa svjetskim trendovima u prehrani, sve češćim oboljenjima ljudi u svijetu od nezaraznih bolesti uzrokovanih lošom prehranom punom šećera i drugim, kao i u zdravstvenom turizmu. Njima se prije svega educira kuhare i druge u objektima pri kreiranju jelovnika, a samo certificiranje traje pet godina", kazala je Gluhak.
 
Sedam područja certificiranja
 
Trenutno taj standard pokriva sedam područja, za koja se mogu tražiti i pojedinačni certifikati, temeljem kojih objekt može dobiti posebne tzv. healthy zvjezdice. 
 
"Projekt je za sada najviše usmjeren na objekte zdravstvenog turizma i onih koji imaju neke oblike te ponude, pa i hotele, ali se za certificiranje mogu javiti i drugi zainteresirani", kazala je Gluhak.
 
Važnost takvog certificiranja u turizmu istaknuo je i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, ocijenivši da je Gluhak osmislila inovativan projekt koji može pridonijeti kvaliteti ukupne turističke ponude.
 
"Zdravstveni turizam jedna je od 10 ključnih proizvoda hrvatskog turizma, kojemu takvi projekti dobro dođu, tim više što turisti u svijetu sve više traže raznovrsnu, uravnoteženu i nutricionistički probranu prehranu na svojim putovanjima, pa stoga Ministarstvo podupire taj projekt i vjeruje u njegovu uspješnost", naglasio je Bašić.
 

 

 
www.pixabay.com
X

Korištenje kolačića.

Portal Hint-Lab koristi tzv. kolačiće radi poboljšanja iskustva korisnika. Prije nastavka pregledavanja po našim stranicama, molimo potvrdite kako se slažete s razmjenom kolačića između portala Hint-Lab i vašeg računala.
Slažem se