Projektne vijesti 3. srpnja 2015. 1262 pregledi
 admin
Autor

Hint-Lab monografija Poticanje ruralnog turizma

Ova monografija nastala je u sklopu međunarodnog projekta Poticanje poduzetništva u turizmu ruralnih područja HINT-LAB, čija je svrha bila identificirati, upoznati i razumjeti ponuditelje turističkih usluga u ruralnim područjima Slovenije i Hrvatske te im pomoći pri savladavanju prepreka i stjecanju poduzetničkih i drugih kompetencija koje su potrebne za uspješno poslovanje u području ruralnog turizma. Zadatak smo rješavali u tri koraka, koji u određenoj mjeri i diktiraju strukturu ove monografije. Najprije smo proučili međunarodne i domaće znanstvene i stručne izvore iz područja u koja zadire razmatrana problematika, tj. turizam, poduzetništvo i ruralne sredine; zatim smo pomoću primarnih istraživanja (jednog kvalitativnog i jednog kvantitativnog) i odgovarajućih analiza prikupili konkretne informacije o stanju u ruralnom turizmu za područja Slovenije i Hrvatske koja su bila uključena u projekt; a u zadnjoj smo fazi organizirali edukaciju, razgledavanje primjera dobrih praksi te pripremili odgovarajuća gradiva za zainteresirane poduzetnike (potencijalne i već aktivne).

Struktura monografije sastoji se od tri dijela. U prvom su dijelu predstavljeni teorijski okviri, pregled relevantne literature i izvora te nekoliko primarnih istraživanja koja se nadovezuju na razmatranu tematiku, u drugom su predstavljeni rezultati istraživanja provedenih u sklopu navedenog projekta, a u trećem dijelu predstavljen je i pogled iz prakse koji smisleno nadopunjava akademski pristup iz prvih dvaju dijelova.

Metodološki gledano, s obzirom na pristupe, građa je relativno heterogena, ali su prilozi sadržajno povezani. Dok su u prvom dijelu pojedini prilozi samostalne zaokružene cjeline, u drugom dijelu prvog priloga predstavljena je metodologija istraživanja koje je bilo temelj za ostale priloge u ovom dijelu.

Tema znanstvene monografije je vrlo aktualna; u uvjetima ekonomskih poteškoća gospodarskih sustava, očekivanja koje se postavljaju pred poduzetnike još su veća. Turizam pruža cijeli spektar poduzetničkih aktivnosti - od mikropoduzetništva, obiteljskih gospodarstva, do značajnih poduzetničkih aktivnosti. Ova znanstvena monografija posebno obrađuje problematiku poduzetništva u ruralnih prostorima u kontekstu turističkog razvoja i ekonomske valorizacije tih prostora. Zbog specifičnosti ruralnih prostora, koje često obilježava i depopulacija, poduzetništvo ima i mnogo širi značaj od čisto ekonomskog; poduzetništvo je element koji može potaknuti stanovnike da ne napuštaju ruralni prostor i da mu vrate život u punom smislu riječi. Ulaganja u ponudu ruralnog turizma unapređuju uvjete života lokalnom stanovništvu, što je također važan društveni utjecaj.

Monografija Poticanje ruralnog turizma.

 
 
X

Korištenje kolačića.

Portal Hint-Lab koristi tzv. kolačiće radi poboljšanja iskustva korisnika. Prije nastavka pregledavanja po našim stranicama, molimo potvrdite kako se slažete s razmjenom kolačića između portala Hint-Lab i vašeg računala.
Slažem se